1 op 8 ondernemers is depressief

1 op 8 ondernemers is depressief

16/01/2019 Nieuws 0
depressief
  • Artikel uit ‘ Het laatste nieuws, Brecht Herman, 14 /01/2019

 Eén op de acht ondernemers in ons land is depressief. Dat blijkt uit een bevraging door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Toch blijft 35% voltijds werken.

De mentale gezondheid van de zelfstandigen in ons land gaat er niet op vooruit. Waar een jaar geleden nog 1 op de 10 zei met een depressie te kampen, is dat vandaag gestegen tot 12% of net geen 1 op de 8. Dat leidt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) af uit een enquête bij 867 ondernemers. De vergelijking met andere (werkende) Belgen is moeilijk te maken, bij gebrek aan precieze cijfers. Wel is geweten dat 10,5% van de bevolking antidepressiva slikt. NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws is niet verbaasd over het hoge(re) cijfer bij de zelfstandigen. “Zij hebben vaker dan werknemers hun lot in eigen handen. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun inkomen en hebben kopzorgen rond administratie, facturatie en personeel. Bovendien werken zelfstandigen gemiddeld meer dan 60 uur per week. Dat leidt tot veel stress en angst.” Nog eens 26% zegt in het verleden depressief geweest te zijn.

Voor de meeste ondernemers is dit evenwel geen reden om het wat rustiger aan te doen: 35% blijft tijdens de depressie voltijds aan de slag, terwijl 61% de zaken nog zo veel mogelijk blijft opvolgen. Gevraagd naar de reden, zegt 57% dat het uit financiële noodzaak is. Meer dan één op de zeven (15%) vreest zelfs dat een langdurige sluiting tot een faillissement zou leiden. 

Het NSZ pleit er dan ook voor dat zelfstandigen vanaf de eerste dag ziekte een tegemoetkoming krijgen. “Vandaag moet een ondernemer 14 dagen wachten voor hij een eerste euro krijgt. Dan is de keuze snel gemaakt. Dit systeem is oneerlijk en niet meer van deze tijd. Je kiest er niet voor om ziek te zijn. Het wordt tijd dat alle statuten gelijk behandeld worden.”

Ook zelfstandigen hebben recht op loopbaanbegeleiding! Deze begeleiding kan zich vooral focussen rond ‘hoe omgaan met je personeel’, hoe meer vrije tijd leren inbouwen, hoe omgaan met ‘lastige klanten’, welke energievretende overtuigingen gooi ik overboord (vb ‘ik moet altijd bereikbaar zijn’ of ‘klant is koning’…Hoe bouw ik een beter evenwicht in tussen werk en privé?

Als zelfstandige sta je onder een ‘chronische ‘ stress, het stopt namelijk nooit. De meeste zelfstandigen gebruiken vaak nog hun ‘vrije tijdsblok’ om hun stapel papierwerk in te halen.
Er schiet weinig vrije tijd over en wat er vaak rest gaat heel snel naar administratie… Veel zelfstandigen hebben ook een grote financiële last (hoge loonkost personeel, ziek personeel, nieuwe mensen opleiding, tekort aan personeel, …), lage winstmarges….

De meeste zelfstandigen geven ook aan dat ze continue bezig zijn met hun werk. Zelfs lang na sluitingstijd liggen ze nog te piekeren in bed..
Het wordt vaak te veel. Hoe kun je nog overeind blijven en genieten van je job? Blijf ik dit verder doen of laat ik mijn zaak over?

Al deze vragen kunnen tijdens een loopbaantraject worden bekeken. Loopbaanbegeleiding is dus ook voor zelfstandigen meer dan de moeite waard!

En…het kost je slechts 40 euro voor vier uur coaching!